Sambucus Bio to rodzinna przetwórnia ekologicznych owoców czarnego bzu.

Zauroczenie czarnym bzem jako rośliną a przede wszystkim jej właściwościami pojawiło się u nas już dawno temu, kiedy to naszą odporność zbudowaliśmy regularnie pijąc zarówno soki jak i syropy z bzu. Dobra fama o czarnym bzie szybko rozeszła się w naszym otoczeniu. Postanowiliśmy więc założyć własny sad.

  • Naszym głównym produktem jest 100% sok z owoców czarnego bzu uzyskiwany poprzez tłoczenie i butelkowanie bez stosowania żadnych dodatkowych składników.

  • Nasze krzewy uprawiamy od 2016 roku na terenie 5 ha pod ścisłym nadzorem Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji ekologicznych.

Pielice, nasze miejsce na Ziemi!

Nasze gospodarstwo i przetwórnia znajdują się w niewielkiej wsi Pielice, położonej niedaleko Strzelec Krajeńskich w województwie lubuskim. Wieś otaczają lasy należące do obszaru chronionego Natura 2000 oraz liczne jeziora. Można do nas dotrzeć jedną droga asfaltową, która kończy się w naszej wsi dzięki czemu ruch uliczny jest minimalny, co podwyższa jakość ekologiczną naszych upraw.

Ekologiczne uprawy to czysta satysfakcja

Nie stosując żadnej chemii, stajemy się świadkami wzbogacania się fauny i flory na terenie naszego gospodarstwa. Co roku pojawia się większa ilość drobnego ptactwa, które buduje gniazda w naszym sadzie i z powodzeniem odbywa lęgi. Cieszy nas to ogromnie, gdyż zyskujemy przez to naturalnych sprzymierzeńców, którzy pochłaniają sporą ilość owadów przez co zachowana zostaje równowaga w środowisku. Oprócz ptaków zapraszamy do naszego sadu również pożyteczne owady, np. biedronki czy skorki, które skutecznie redukują ilość mszyc.

Ekologia to sposób na życie

Poprzez nasze działania pokazujemy innym, że każdy może zrobić coś dla środowiska. Prowadzimy w gospodarstwie spotkania dla dzieci i młodzieży uzmysławiające sens życia w zgodzie z naturą. Opowiadamy jak dbać o środowisko i jednocześnie pokazujemy jak wygląda proces przetwórczy bzu od pola do wyrobu finalnego.