Dziki bez czarny (Sambucus Nigra L.) - pospolicie występujący w Polsce krzew osiągający do 10 metrów wysokości.
Na przełomie maja i czerwca jego białe kwiaty skupione w duże baldachogrona są wystarczająco rozwinięte aby dokonać ich zbiorów. Koniecznie w słoneczny dzień ścinamy baldachy w całości i umieszczamy je w zacienionym, przewiewnym miejscu na kilka godzin zanim podejmiemy się obróbki.
Owoce osiągają pełną dojrzałość - rozpoznawalną przez ich ciemno fioletowy, mięsisty, błyszczący wygląd - na przełomie sierpnia i września. Zrywamy je delikatnie w całości i myjemy przed kolejnymi etapami obróbki.
Żywność: nauka, technologia, jakość 2011: prof. dr hab. Barbara Kołodziej, mgr inż. Katarzyna Drożdżal
Pobierz źródłoWarszawski Uniwersytet Medyczny: dr n. farm. Monika Agnieszka Zielińska-Pisklak, dr hab. n. farm. Łukasz Szeleszczuk
Pobierz źródło