Czarny bez by zwiększyć odporność!

Dziki bez czarny (Sambucus Nigra L.) - pospolicie występujący w Polsce krzew osiągający do 10 metrów wysokości.

Kwiaty

Na przełomie maja i czerwca jego białe kwiaty skupione w duże baldachogrona są wystarczająco rozwinięte aby dokonać ich zbiorów. Koniecznie w słoneczny dzień ścinamy baldachy w całości i umieszczamy je w zacienionym, przewiewnym miejscu na kilka godzin zanim podejmiemy się obróbki.

Owoce

Owoce osiągają pełną dojrzałość - rozpoznawalną przez ich ciemno fioletowy, mięsisty, błyszczący wygląd - na przełomie sierpnia i września. Zrywamy je delikatnie w całości i myjemy przed kolejnymi etapami obróbki.

Kwiaty czarnego bzu

Właściwości
  • Działają wykrztuśnie
  • Wzmacniają organizm
  • Wzmacniają naczynia włosowate
  • Pobudzają przemianę materii
  • Rozrzedzają śluz
  • Wychwytują wolne rodniki
  • Działają antywirusowo
Substancje zawarte w kwiatach
  • Cholina - zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie, obniża ciśnienie krwi
  • Flawonoidy
  • Flawonole (kemferol i kwercetyna)
  • Glikozydy flawonolowe

Owoce czarnego bzu

Właściwości
  • Chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
  • Oczyszczają z toksyn
  • Działają antywirusowo
  • Działają napotnie
  • Wychwytują wolne rodniki
  • Mają działanie przeczyszczające
  • Działają moczopędnie
Substancje zawarte w owocach
  • Aminokwasy
  • Rutyna, izokwercytyna, sambucyna
  • Substancje mineralne: potas, wapń, magnez, sód, fosfor
  • Witaminy: A, z grupy B, C, J (C2)
Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego

Żywność: nauka, technologia, jakość 2011: prof. dr hab. Barbara Kołodziej, mgr inż. Katarzyna Drożdżal

Pobierz źródło
Bez czarny - domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie 2013

Warszawski Uniwersytet Medyczny: dr n. farm. Monika Agnieszka Zielińska-Pisklak, dr hab. n. farm. Łukasz Szeleszczuk

Pobierz źródło